Utopian merkityksestä politiikassa

Jos joutuisit jättämään kaiken ympärilläsi olevan taakse ja aloittaa alusta, kuka sinä olisit?

Tarvitsemme utopioita, jotta voimme luoda uskoa paremmasta yhteiskunnasta. Yhteiskunnasta, jossa sortavia rakenteita puretaan niitä tunnistaessa ja jossa politiikka ottaa aina heikommassa asemassa olevat huomioon. Yhteiskunnasta, jossa lähtökohtana on jokaisen mahdollisuus toimia omalla täydellä potentiaalilla.

Politiikassa ja päätöksenteossa utopia mielletään helposti epärealistisena ja liian vaikeasti saavutettavissa olevana kuvitelmana. Nähdään, että vahva ja aikaansaava päättäjä ei “ajaudu” haaveilemaan liian kauas perinteisistä rakenteista tai toimintatavoista. Utopiat eivät ole kuitenkaan pragmaattisen politiikan vastakohta, vaan tarinoita ja sanallistamista sille, mitä kohti nykyisessä politiikassa on mentävä.

Utopiat ylläpitävät toivoa oikeudenmukaisesta tulevaisuudesta.

Kohtaamme jatkuvasti kriisejä arjessa ja uutisissa. Ilmastonmuutos tuntuu päivä päivältä todellisemmalta, ihmiset joutuvat pakenemaan kotoaan ja vähemmistöjen asemaa uhataan yhä uudelleen ja uudelleen. Pelko talousjärjestelmän kyvystä kannatella hyvinvointivaltiota, uupumukseen ajava työ tai eriarvoisuuden kasvaminen vievät meitä kauemmas omista haaveistamme. Kykenemmekö enää pitää elossa toiveita paremmasta maailmasta?

Kun utopioita tarkastellaan lähemmin ja ilman vähättelyä tai oletusta epärealistisuudesta, voidaan huomata, että utopiassa ei olekaan kyse satumaailmasta tai taioista. Kyse on päinvastoin tavanomaisuudesta, turvallisuuden tunteesta ja tyydytetyistä perustarpeista. Halua olla tavallinen ja saada samat oikeudet kuin muut, eikä olla erottuva marginaali, joka on samalla näkymätön ja korostetusti poikkeava.

Olemme kaikki kuvitelmiemme vankeja.

Oma tulkintamme maailmasta värittyy kulttuurisista konteksteista ja ympärillä vallitsevista normeista. Niiden ravisteluun ja muutokseen kohti kestävää tulevaisuutta tarvitaan utopiaa. Utopia on työkalu - sen avulla luodaa skaala todellisuuden ja kuvitellun ihanteen välille. Arkipäivän politiikka tarvitsee tätä työkalua, jotta muutos kohti parempaa todella tapahtuu.

Tämän kirjoituksen kuvat on otettu Fotografiska -valokuvamuseossa Tallinnassa 27.8.2022. Copper & Gorfer ovat luoneet näyttelyn “Between these floded walls, Utopia", jossa valokuvataiteen kautta tuodaan esiin tarinoita utopioista. Näyttely perustuu nykyhetken politiikkaan ja taiteilijoiden syvään kiinnostukseen ihmisten tarinoita kohtaan. Lisää näyttelystä: https://www.fotografiska.com/tallinn/en/naitused/cooper-and-gorfer/

Previous
Previous

Lyhyet kommentit valtion kestävän liikenteen investoinneista vuodelle 2023

Next
Next

Pasifismin merkitystä ei tule unohtaa turvallisuuden tavoittelussa